Professionele Schoolcultuur

Cultuur is gedrag dat (en de daaronder liggende overtuigingen die) mensen in een team of organisatie met elkaar delen. Dit is grotendeels onbewust. Niet al dat gedrag mag ‘professioneel’ genoemd worden.

Wij verstaan onder een Professionele Schoolcultuur een cultuur waarin alle gedrag, van iedereen:

  • bijdraagt aan de doelen van de school,
  • bijdraagt aan toename van welbevinden van de persoon zelf,
  • en óók bijdraagt aan toename van het welbevinden van anderen.

Bovendien wordt in een professionele cultuur gedrag dat hier tegenin gaat op vriendelijke wijze, doch uiterst effectief, begrensd.

Met name dit laatste facet ‘begrenzen van gedrag met behoud van relatie’ is een essentieel onderdeel van een professionele schoolcultuur. Door middel van een combinatie van training en coaching begeleiden wij scholen en onderwijsorganisaties in de opbouw van een professionele cultuur volgens deze vier kenmerken.

Wij houden ons dus voornamelijk bezig met twee aspecten van scholen en onderwijsorganisaties: de koers en de omgangscultuur. Dit is de basis voor het primaire onderwijsproces en daarmee ook voor de onderwijskwaliteit.

De kern van een professionele schoolcultuur wordt weergegeven in ons kadermodel (klik hier om dit te downloaden) en door de definities van een professionele schoolcultuur en wat wij zien als een professional in het onderwijs (klik hier om deze te downloaden).

Artikelen die wij over dit thema geschreven hebben:

Wij hebben het Handboek Professionele Schoolcultuur geschreven voor ieder die een bijdrage wil leveren aan de opbouw van een professionele schoolcultuur. Dit is februari 2018 bij Uitgeverij Pica uitgekomen. Zie: Nieuw: Handboek professionele schoolcultuur.

In najaar 2021 is een podcast, een z.g. Tjipcast, gepubliceerd. Hierin interviewt Tjip de Jong ons over de kern van ons werk zoals beschreven in ons Handboek. Het is Tjipcast nr. 156 in zijn succesvolle serie. Deze is via onze pagina podcasts te beluisteren.

Voor schoolleiders die de opbouw van een professionele schoolcultuur in hun school zelfstandig ter hand willen nemen, is er de zesdaagse Masterclass Professionele Schoolcultuur. Deze wordt, in samenwerking met Bureau Galenkamp&Schut, uitgevoerd door Expertis Onderwijsadviseurs. Voor meer informatie zie de folder.

 

Zie ook onze pagina ‘Leiderschapstrajecten‘.

 

Heeft u een vraag of wilt u nader kennismaken?