Professionele Schoolcultuur

Cultuur is gedrag dat (en de daaronder liggende overtuigingen die) mensen in een team of organisatie met elkaar delen. Dit is grotendeels onbewust. Niet al dat gedrag mag ‘professioneel’ genoemd worden.

Wij verstaan onder een Professionele Schoolcultuur een cultuur waarin alle gedrag, van iedereen:
– bijdraagt aan de doelen van de school,
– bijdraagt aan toename van welbevinden van de persoon zelf,
– en óók bijdraagt aan toename van het welbevinden van anderen.
Bovendien wordt in een professionele cultuur gedrag dat hier tegenin gaat op vriendelijke wijze, doch uiterst effectief, begrensd.

Met name dit laatste facet ‘begrenzen van gedrag met behoud van relatie’ is een essentieel onderdeel van een professionele schoolcultuur.
Door middel van een combinatie van training en coaching begeleiden wij scholen en onderwijsorganisaties in de opbouw van een professionele cultuur volgens deze vier kenmerken.

Wij houden ons dus voornamelijk bezig met twee aspecten van scholen en onderwijsorganisaties: de koers en de omgangscultuur. Dit is de basis voor het primaire onderwijsproces en daarmee ook voor de onderwijskwaliteit.

De kern van een professionele schoolcultuur wordt weergegeven in ons kadermodel. Klik hier om dit te downloaden.

Het fundament van een professionele schoolcultuur is een basishouding van
Ik +, JIJ +.
Lees hier de tekst die Jeannette hierover schreef in de Bildungskalender 2017.

Andere artikelen die wij over dit thema geschreven hebben:
– het artikel ‘Professionele cultuur en welbevinden’ in JSW, maart 2017.
– het artikel ‘Welbevinden op school: een belangrijke factor van een professionele schoolcultuur’ in Van Twaalf tot Achttien, december 2017.
– het artikel ‘Waar persoon en organisatie elkaar raken’, over werkdruk en het stellen van grenzen, in Van Twaalf tot Achttien, december 2018.
– een serie artikelen in het Focusdeel van De Nieuwe Meso, 2019 – nummer 2, met als thema ‘Professionele Schoolcultuur’. Dit nummer is voor € 5,95 te downloaden via deze link.
– het artikel ‘Schoolcultuur professionaliseren’, in JSW, juni 2019.
– het artikel ‘Familiecultuur versus professionele cultuur’, in juni 2019 op onze website gepubliceerd.
– het artikel ‘Waar het bij sociale veiligheid écht om draait‘, gepubliceerd in mei 2020 op de website van de Stichting School & Veiligheid en onze eigen website

Wij hebben het Handboek Professionele Schoolcultuur geschreven voor ieder die een bijdrage wil leveren aan de opbouw van een professionele schoolcultuur. Dit is februari 2018 bij Uitgeverij Pica uitgekomen. Al in augustus 2018 verscheen de tweede druk, in september 2020 de derde en in september 2021 de vierde druk. Op dat moment hadden ca 5000 exemplaren hun weg naar het onderwijs gevonden.
Zie: Nieuw: Handboek professionele schoolcultuur.

Kijk voor een videomontage van de boekpresentatie hier.

In dit filmpje vertelt Marcel Bos, directeur ScoliX, wat de kern is van het werken met Bureau Galenkamp&Schut rond het thema Professionele Schoolcultuur. Zo noemt hij cultuur ‘de achterkant van het borduurwerk’.

In april 2021 heeft Taco Visser een podcast gepubliceerd met een diepgaand interview met ons over onze inspiratiebronnen en drijfveren ten aanzien van het schrijven van Handboek professionele schoolcultuur. Deze is hier te beluisteren.
In najaar 2021 is een tweede podcast, een z.g. Tjipcast, gepubliceerd. Hierin interviewt Tjip de Jong ons over de kern van ons werk zoals beschreven in ons Handboek. Het is Tjipcast nr. 156 in zijn succesvolle serie. Ook deze is via onze pagina podcasts te beluisteren.

Voor schoolleiders die de opbouw van een professionele schoolcultuur in hun school zelfstandig ter hand willen nemen, organiseren wij vanaf najaar 2021 een zesdaagse Masterclass Professionele Schoolcultuur. Ook consultants, trainers en coaches kunnen zich, na overleg, inschrijven voor deze Masterclass.
Zie ook onze pagina ‘Leiderschapstrajecten‘.

 

Heeft u een vraag of wilt u nader kennismaken?